top of page
  • Priscilla van Rijn

van wedstrijd-judoka naar crossfit

De meesten mensen om mij heen kennen mij als een sportief iemand die altijd fanatiek met sport en gezonde voeding bezig is. Toch is dit niet altijd zo geweest.

Daarom een keer een persoonlijke blog over mijn zogenaamde fit journey.


Als kind kreeg ik gelukkig de mogelijkheid om allerlei sporten uit te proberen. Dit deed ik dan ook… zo ongeveer elke maand. Totdat mijn ouders zeiden dat als ik nu weer iets anders zou kiezen, ik het moest blijven doen. Het werd jazzballet.


Totdat mijn vader mij een paar jaar later weer eens meenam naar de judovereniging waar hij les gaf. Dit was overigens poging twee, want een paar jaar eerder werd ik als kleuter net iets te hard op de mat gegooid en vond ik het dan ook direct mooi geweest. Maar nu vond ik het spelletje toch wel leuk en de dansschoenen werden ingeruild voor een judopak.


Dit heb ik heel wat jaren vol weten te houden. De trainingsuren werden al snel fors uitgebreid, ik deed mee aan verschillende grote wedstrijden en trainde wekelijks bij Jong Oranje.

Totdat onder andere een blessure ervoor zorgde dat ik afscheid nam van de mooiste sport die er in mijn ogen bestaat. Een zwarte band met op zijn zachtst gezegd een zwarte rand.

Ik ging weer terug naar een balletschool en vermaakte me daar op zich wel met moderne dans en hiphop. Maar omdat ik erg competitief ingesteld ben, brachten de lessen en optredens me toch ook niet echt veel voldoening.

Uiteindelijk ben ik op de bank beland en werd ik erg goed in de onderdelen chips en chocola. Nadat ik me voor de zoveelste keer afvroeg hoe het toch kwam dat ik me zo moe en futloos voelde en de weegschaal ook aangaf dat het tijd werd voor verandering, ging letterlijk van de één op de andere dag de knop om.

Ik nam een coach in de arm die mij hielp met voeding en krachttraining. Want tja, waarom iets niet meteen goed doen. Ik was vier keer per week in de sportschool te vinden, had mijn voeding op orde en werd al snel slanker en fitter. Ik vond, mede door de coach, voldoende uitdaging in de trainingen.

Niks meer aan doen, heerlijk zo.


Totdat een collega mij vertelde over CrossFit. Dit deed hij nu een paar maanden en dat was echt iets voor mij, aldus die collega. Nou vond ik het allemaal wel even prima zo, dus ik bedankte hem vriendelijk. Maar nee, week na week kwam hij erop terug. Ik moest en zou een proefles doen. Nou en dat heb ik toen gedaan, gewoon om maar van zijn gezeur af te zijn.

Het gevolg; twee weken later had ik een onbeperkt CrossFit abonnement en heb ik de sportschool nooit meer van binnen gezien. Kortom ik was verkocht!

In het begin heb ik op het gebied van voeding ook weer de nodige ondersteuning gehad van een voedingscoach, omdat je met CrossFit andere behoeften hebt dan met krachttraining. Natuurlijk doe ik nu, als sportvoedingscoach, alles rondom voeding zelf. Ik kan ook echt uit eigen ervaring zeggen dat de juiste voeding zoveel invloed heeft op je prestaties en herstel. Eigenlijk zou iedere sporter dit eens moeten ervaren. Je kan zoveel meer uit je trainingen halen als je voeding in orde is.


Inmiddels ben ik alweer bijna vier jaar in de CrossFitbox te vinden en is er veel veranderd. Ik heb meegedaan aan een paar competities en heb een totaal andere lichaamsbouw. Ik kan nog steeds geen muscle-up en loop soms nog tegen wat beperkingen aan door oude blessures. Toch ben ik de afgelopen jaren wel veel en veel sterker geworden. En ook lukt het me nog steeds elk jaar fitter te worden.


Voor nu past CrossFit dus heel goed bij mij en haal ik er veel voldoening en plezier uit. Ik kan me voor nu dan ook niet voorstellen dat ik weer iets anders zou gaan doen. Maar goed je weet maar nooit wat de toekomst brengt...


Heb je zin om een keer met me mee te doen met CrossFit? Laat het me weten. Vind ik leuk!


105 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page