top of page
  • Priscilla van Rijn

Tips voor gezonde tussendoortjes

Wil je graag gezond(er) eten, maar vind je het soms ook zo lastig om tussendoor of bij lekkere trek een gezondere keuze te maken? Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor een gezonde snack? Lees dan verder! Liga’s Sultana’s, biscuitjes, een plak ontbijtkoek of een eierkoek… Het bevat allemaal veel suiker, waardoor het niet de voorkeur heeft binnen een gezond voedingspatroon. Maar wat is dan wel een gezondere keuze, hoor ik je denken... Ik deel graag mijn tips voor gezondere tussendoortjes! FRUIT Een stuk fruit is altijd een goed idee. Vind je dit saai? Denk dan eens aan een appeltje in partjes met kaneel uit de oven, een schaaltje rood fruit zoals aardbeien en frambozen of een spiesje met verschillende stukjes fruit. Maar ook een handje gedroogd fruit zoals abrikozen of rozijnen zijn een optie.

GROENTE Het kan een hele uitdaging zijn om dagelijks voldoende groente binnen te krijgen. Kies eens voor groente tussendoor, zoals tomaatjes, worteltjes, paprika, komkommer, radijsjes. Zeker in combinatie met wat hummus of hüttenkäse en wat kruiden is dit een erg lekker tussendoortje. Heb je groente over die op moet? Maak een soepje van gepureerde groenten.

ZUIVEL Een schaaltje magere (evt. plantaardige) zuivel met bijvoorbeeld fruit of wat muesli of ongezouten noten is een uitstekend tussendoortje. Of wat dacht je van een lekkere frisse smoothie van bevroren fruit en magere yoghurt.

NOTEN Kies voor ongezouten noten, zoals walnoten, amandelen, cashewnoten, macadamia, etc. Noten zijn wel rijker aan calorieën, een handje is daarom ook voldoende als tussendoortje.

PEULVRUCHTEN Denk hierbij aan geroosterde kikkererwten met kruiden of edame boontjes. Beide erg lekker en voedzaam als tussendoortje.

VOLKOREN GRAANPRODUCTEN Gewoon een snee volkorenbrood of een volkorencracker is ook zeer geschikt als gezond tussendoortje. Kijk ook eens hier voor mijn blog met tips voor gezond beleg. Ook erg lekker zijn pannenkoekjes. Maak een pannenkoekje van volkorenmeel en een beetje melk of van havermout en banaan.

EI Neem een gekookt eitje tussendoor. Het zit boordevol vitamines en mineralen.


Ga je liever voor een ander tussendoortje, let dan op het volgende:

  • Het tussendoortje bevat ongeveer 50 tot 150 kcal

  • Er is geen suiker toegevoegd

  • In geval van koolhydraten: het bevat voldoende vezels (minimaal 2,5 gram)

  • In geval van eiwitten: het bevat ook daadwerkelijk voldoende eiwitten en let op dat het niet alsnog boordevol suikers zit

  • In geval van vetten: het bevat zo min mogelijk verzadigde vetten

  • Het bevat vitamines en mineralen

Vind je het moeilijk om een gezondere keuze te maken?

  • Verander je omgeving. Haal niet in huis wat je moeilijk kan weerstaan of leg het uit het zicht en buiten handbereik

  • Stel concrete doelen

  • Leer nee zeggen en consequent te zijn

83 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page