top of page
  • Priscilla van Rijn

Suiker - dikmaker of zo slecht nog niet?

Suiker is slecht voor je! Toch?

Suiker heeft een slecht imago wat betreft overgewicht. Het wordt vaak als de grootste dikmaker gezien.

Koolhydraten bestaan altijd uit suikers. Maakt dit koolhydraten dan een slechte voedingsstof? Of zijn er ook goede suikers? En wat gebeurd er eigenlijk met suiker in het lichaam?

Ik leg het je uit in dit artikel.

WAT ZIJN SUIKERS Bij suiker denk je vaak gelijk aan snoep, koek en frisdrank, maar alle koolhydraten bestaan uit suikers. Ook brood, fruit en melk. Al deze producten zien er anders uit, maar op scheikundig niveau lijken ze erg op elkaar. Als je kijkt naar de moleculen waaruit suikers zijn opgebouwd, dan zie je dat suiker de volgende scheikundige molecuulformule heeft, namelijk:

Met deze formule kunnen de volgende enkelvoudige koolhydraten (monosachariden) worden gemaakt:

  • Glucose

  • Fructose

  • Galactose

Als deze suikers aan elkaar worden gekoppeld krijg je tweevoudige koolhydraten (disachariden):

  • Glucose en fructose vormen samen sacharose ook sucrose genoemd, oftewel de suiker in suikerklontjes.

  • Glucose en galactose vormen lactose, de suiker in melkproducten.

  • Glucose gekoppeld aan glucose vormt moutsuiker. Dit wordt gebruikt in bier en brood.

Ook zijn er langere ketens van suiker mogelijk en dit zijn de complexe koolhydraten:

  • Vezels

  • Zetmeel

WAT GEBEURD ER IN HET LICHAAM MET SUIKERS Alle suikers die je binnenkrijgt, worden omgezet in glucose. Het maakt dus niet uit of de suikers uit brood, fruit of snoep komen. Glucose is de belangrijkste bron van energie voor het menselijk lichaam. Alle suikers worden eerst afgebroken tot de kleinste enkelvoudige suikers en omgezet in glucose. Dit gebeurt met enzymen. Dit zijn een soort schaartjes die de suikers kleiner knippen. Voor elk type suiker bestaat een eigen enzym. Zo breekt het enzym lactase de suiker lactose af. Je kan je dan ook voorstellen als dit enzym niet goed wordt aangemaakt, lactose niet kleiner kan worden geknipt en niet goed wordt opgenomen. Iemand is dan lactose intolerant.

WORD JE DIK VAN SUIKER Voor alles geldt als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, je lichaam dit om zal zetten in vet, oftewel extra kilo’s. Dus het is niet persé suiker wat dik maakt, maar een teveel aan suiker wel. En het maakt dus niet uit of die suiker uit suikerklontjes komt of uit brood of fruit.


Wat wel verschil maakt is de verteringssnelheid. Dit heeft te maken met de lengte van de suikermoleculen. Hoe langer de keten, hoe meer tijd nodig is om deze keten in kleine deeltjes te knippen. Hierdoor is de stijging van je bloedsuikerspiegel minder snel en de verzadiging langer. Dit is dus wel beter voor je.


Als jij vanaf nu op een etiket bij koolhydraten ‘waarvan suikers’ ziet staan, weet dan dat hiermee de suikers worden bedoeld die makkelijk verteerbaar zijn, oftewel de enkelvoudige en tweevoudige suikers. En hoe meer vezels een product bevat, hoe langer je lichaam erover doet om het te verteren en hoe langer jij een vol gevoel hebt.


CONCLUSIE

Suiker is een goede energiebron. Maar zoals bij alles geldt een teveel wordt omgezet in vet.

Wil dit zeggen dat je nu dan net zo goed een sinaasappel kan eten als winegums? Het wordt beide afgebroken en omgezet in glucose. Alleen wordt de sinaasappel langzamer verteerd door de vezels. Hierdoor heb je een voller gevoel en zal je ook niet snel teveel eten, wat met winegums nog weleens een uitdaging kan zijn. Daarnaast is een sinaasappel natuurlijk gezonder, omdat het naast de vezels ook belangrijke vitamines bevat.

75 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page