- Priscilla van Rijn
Praktische tips om geen kiloknaller te worden tijdens de feestdagen
Bijgewerkt op: 11 jan. 2021
Ook al zal deze kerst anders zijn dan andere jaren, toch staan de feestdagen in het teken van gezelligheid en eten. Heel veel eten. Hoe blijf je op gewicht? Misschien heb je de afgelopen periode net zo hard je best hebt gedaan om wat gewicht te verliezen en wil je liever niet aankomen tijdens de kerst. Maar je wilt wel genieten van al het lekkere eten. Met deze tips kom jij de kerst door zonder dat de kilo's eraan vliegen en je vanaf januari niet weer één of ander hip dieet hoeft te volgen. Om één kilo in vet aan te komen moet je ongeveer 7000 calorieën bovenop je energiebehoefte binnen krijgen. De meeste mensen worden dan ook niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst. Het zijn tenslotte ook maar twee kerstdagen en geen kerstmaand. Het is echt niet erg om een dag of twee wat meer te eten dan dat je normaal doet. Hier word je dus echt niet ineens heel zwaar van. Als je twee dagen een salade eet ben je ook niet ineens heel licht toch?!

EEN BEETJE BALANS KAN GEEN KWAAD Dat de feestdagen en eten hand in hand gaan is wel duidelijk, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dan ook maar alles wat voor je staat in je mond moet stoppen. Dat schaaltje met kerstkransjes bijvoorbeeld hoeft echt niet in zijn geheel klakkeloos naar binnen te worden gewerkt. Hetzelfde geldt voor het diner. Besef dat je keuzes hebt. Je hoeft niet alles te nemen. Bedenk eens rustig voor jezelf wat je echt de moeite waard vindt om te nemen en kies dan voor hetgeen wat je het lekkerst vindt. Ben je bijvoorbeeld gek op sausjes en staan er verschillende op tafel. Neem dan een beetje van één sausje in plaats van allemaal. Zorg dat je iets kiest waar je echt van geniet, in plaats van jezelf te vullen met dingen waar je later eigenlijk toch weer spijt van hebt. En als je 's avonds lekker gaat tafelen houdt hier dan overdag al rekening mee. Eet in de middag bijvoorbeeld een salade met gegrilde kip of vis. Zo heb je je vitamines en vezels binnen je voeding ook meteen binnen. PORTIEGROOTTE Let op je portiegrootte. Pak een kleiner bord en schep deze niet helemaal vol. En is je bord leeg? Wacht eerst eens even en voel of je vol zit voordat je een tweede keer opschept. Zit je vol? Ga dan niet door tot je niet meer kunt bewegen en buikkrampen hebt. KOOK JE ZELF? ZORG VOOR GEZONDERE INGREDIËNTEN Als jij zelf kookt kan je kiezen voor gezondere hapjes. Ook kan je meer groente toevoegen en kiezen voor een magere variant van een bepaald product. Zo kan je bijvoorbeeld 48+ kaas vervangen voor een 30+ variant. Of zure room in plaats van crème fraiche. Ook kan je bij het toetje wat extra fruit serveren. ZORG VOOR WAT EXTRA BEWEGING Maak een wandeling, pak de fiets of loop een rondje hard. Ga er even lekker uit, zodat je niet twee dagen lang alleen maar binnen zit. Beweeg niet extra als compensatie voor hetgeen wat je gegeten hebt, maar juist omdat het lekker voor je lijf is om in beweging te komen.
LET OP ALCOHOL EN FRISDRANK Alcohol, sapjes en frisdrank. Deze drankjes verzadigen niet eens, maar zorgen wel voor enorm veel extra calorieën. Wil je heel graag een wijntje meedrinken tijdens het diner? Plan deze dan in en ga daarna over op wat anders, zoals water, light frisdrank, thee of koffie. Tenslotte; geniet met de mensen om je heen en pak je normale ritme weer op zodra de feestdagen voorbij zijn.