• Priscilla van Rijn

Lekker en gezond broodbeleg

Eet jij dagelijks brood als ontbijt of lunch, maar vind je het ook moeilijk om te kiezen wat voor beleg je op je boterham doet? In deze blog geef ik je tips over gezond, maar vooral ook lekker broodbeleg. VOLKORENBROOD

Als je een gezondere keuze wilt maken begin je bij de basis, namelijk de boterham zelf. Daarom leg ik eerst dan ook maar al te graag uit waarom een volkoren boterham een gezonde keuze is om je broodbeleg op te doen.


Volkorenbrood bevat meer voedingsstoffen dan witbrood en bruinbrood. Dit komt omdat bij volkorenbrood de gehele graankorrel wordt gebruikt. Een graankorrel bestaat uit een middengedeelte, oftewel de kern en een buitenlaag. De buitenlaag bestaat uit een zemel en kiem. De meeste voedingsstoffen zitten juist in de buitenlaag. Bij witbrood wordt alleen de kern gebruikt en bij bruinbrood slechts een deel van de zemel en de kiem.

Daarnaast bevat volkorenbrood voedingsvezels, B-vitamines, ijzer en jodium. Ook verlaagt volkorenbrood het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Tot slot zit je ook langer vol na het eten van een volkoren boterham. Uiteraard geldt dit voor alle volkoren graanproducten. GEZOND VS. ONGEZOND Als een bepaald soort broodbeleg meer suikers, verzadigde vetten of zout bevat, zou je dit een ongezondere keuze kunnen noemen. Bevat het broodbeleg minder suikers, verzadigde vetten of zout en de benodigde voedingsstoffen en vitamines en mineralen, dan zou je kunnen zeggen dat het binnen gezonde voeding past.


De volgende belegsoorten passen dan ook binnen een gezond voedingspatroon:

  • Halvarine

  • Zuivelproducten: 20+ en 30+ (smeer)kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas

  • Groente: tomaat, komkommer, sla, paprika, radijs, gegrilde groenten, avocado

  • Fruit: banaan, appel, aardbei

  • Vis: zalm, makreel, forel, tonijn, haring

  • Ei

  • Pindakaas of notenpasta bestaande uit 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker

  • Zelfgemaakte hummus


Om nou helemaal een feestje van je boterham te maken kan je ook lekker combineren. Wees creatief en wissel af. Enkele voorbeelden zijn:

  • Rucola met makreel

  • Hüttenkäse met avocado

  • Zuivelspread met tomaat en bosui

  • Geraspte wortel met rozijnen

  • 30+ kaas met paprika, sla en rode ui

  • 100% pindakaas met banaan

  • Geitenkaas met peer of aardbei

  • Zelfgemaakte hummus met gegrilde aubergine

  • Ei met gebakken champignons of spinazie

  • Avocado met gegrilde kikkererwten

  • Zalm en komkommer

  • Hüttenkäse met radijs

  • Zuivelspread met vijg

EN MIJN BOTERHAM MET HAGELSLAG DAN? Want wil dit dan zeggen dat je nooit meer een boterham met hagelslag kan nemen? Natuurlijk kan dat wel! Als je over het algemeen gezondere keuzes maakt, kan je best af en toe eens wat ongezonder broodbeleg nemen.

129 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven