- Priscilla van Rijn
Hoe jij deze keer je goede voornemens wel gaat volhouden.
Bijgewerkt op: 11 jan. 2021
Ben jij iemand die elk nieuw jaar weer opnieuw start met goede voornemens, zoals gewicht willen verliezen, gezonder willen eten, meer willen bewegen of sporten? Of die elke maandag weer opnieuw begint met lijnen?
Wist je dat 30 tot 50% van de starters binnen drie maanden alweer opgeeft? En dat stelselmatig diëten over 8 jaar tijd leidt tot een toename van 3 tot 5 kilo lichaamsgewicht?
Een bekende uitspraak is: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ Oftewel de manieren die jij al geprobeerd hebt om iets te veranderen en die niet bleken te werken op de lange termijn, die gaan nu ook niet werken. Ook al ben je in het verleden met die manier misschien wel 15 kilo lichaamsgewicht verloren. Als hetzelfde gewicht er weer aan zit, dan wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar waar je nou echt moeite mee hebt gehad en waarom jouw aanpak uiteindelijk niet vol te houden was. Wat zorgt ervoor dat jij het wel vol gaat houden?

ZWART-WITDENKEN
‘Nu ik één koekje heb gegeten, is alles toch al verpest, het maakt allemaal niet meer uit dus de rest van dat pak koekjes kan ik net zo goed ook allemaal eten.’
Of ‘Ik heb nog maar een half uur om te trainen, nu kan ik net zo goed niet meer gaan.’
Herken jij jezelf hierin?
De grote valkuil is zwart-witdenken oftewel het alles of niets denken.
Als je logisch nadenkt is het calorieoverschot van één koekje veel minder dan van het hele pak koekjes. En iets doen aan beweging of sport is altijd nog beter dan helemaal niets. Stop dan ook met het alles of niets principe.
ONBEWUST VS. BEWUST
Ongeveer 95% van ons gedrag is onbewust. Het is dan ook belangrijk je bewust te worden van jouw huidige ongewenste gedrag en de keuzes die je hierin kan maken. Hiervoor is impulscontrole nodig. Denk bijvoorbeeld aan het weigeren van een stuk taart op een verjaardag. Aan het begin is wilskracht dan ook zeker een belangrijk onderdeel om zelf die controle te krijgen. Als jij steeds beter leert om niet vanuit een impuls onbewust keuzes te maken, maar juist heel bewust start met nadenken over de keuzes die je hebt, dan zorgt dit ervoor dat je hierin bekwaam wordt. En als je dit maar vaak genoeg doet, dan worden die keuzes een gewoonte. Over een gewoonte hoef je veel minder na te denken en dit kost je dan ook veel minder moeite.
ONREALISTISCHE DOELEN
Wat je doelen ook zijn, als leefstijlcoach wil ik altijd graag weten waarom je iets wilt veranderen. Als jij gewicht wilt verliezen of meer wilt bewegen, omdat het moet van bijvoorbeeld je huisarts of partner dan begrijp je dat dit voor minder motivatie kan zorgen dan dat je dit zelf wilt voor jouw eigen gezondheid. Als je zegt een X aantal kilo af te willen vallen, wil ik graag weten wat dat gewichtsverlies dan gaat brengen. Wat zijn de voordelen en waarom wil je dit? Hoe wil je dat de situatie voor jou wordt en waarom wil je dit dan zo graag? Zijn de doelen wel realistisch en haalbaar? Er is niets moeilijker om ergens aan te beginnen en erachter te komen dat het niet lukt. Dit zorgt alleen maar voor teleurstellingen, frustraties en minder motivatie.
KLEINE STAPJES
Het is essentieel om een hoofddoel voor de lange termijn op te delen in kleinere doelen voor de kortere termijn. Deze kleinere stapjes geven meer overzicht en er is niets fijner om te merken dat iets jou WEL lukt toch?!
Voorbeelden van kleinere doelen kunnen zijn:
Deze week eet ik elke dag twee stuks fruit. Of vanavond neem ik in plaats van een koekje een schaaltje worteltjes. Of op maandag pak ik na het werk meteen de sporttas en ga ik een uur sporten. Of deze week ga ik drie keer een half uur wandelen.
Maak bijvoorbeeld een weekoverzicht en schrijf twee doelen voor die week op. Vink dan per dag af wat daadwerkelijk gelukt is. Kijk dan of je de week erop weer één of twee doelen kan toevoegen.
Al deze kleine stapjes binnen jouw leefstijl dragen uiteindelijk bij aan jouw hoofddoel.
En ten slotte, wat je doel ook is, begin gewoon. Het hoeft geen 1 januari of een maandag te zijn. Wil je hulp hierbij? Samen kunnen we jouw huidige eet- en beweeggedrag in kaart brengen en stap voor stap aanpassingen maken naar een gezonde leefstijl die bij jou en jouw doelstellingen past.