top of page
  • Priscilla van Rijn

ETIKETTEN - betere keuzes maken in de supermarkt

Bijgewerkt op: 23 feb. 2021

We worden tegenwoordig voor de gek gehouden met allerlei gezondheidsclaims. Alle verpakkingen van producten in de supermarkt bevatten etiketten. Etiketten zijn er om jou als consument de gelegenheid te geven een goede keuze te maken. Maar weet jij waar je op moet letten bij het lezen van een etiket? Hoe jij voortaan goede keuzes maakt in de supermarkt lees je hier! WAAROM ETIKETTEN LEZEN Een etiket geeft informatie over het levensmiddel. Etiketten lezen doe je als je producten met elkaar wilt vergelijken, wilt weten wat er in een product zit of een voedselallergie hebt. Daarnaast staat er nog veel meer informatie op het etiket, zoals hoe een product gemaakt is, waar het vandaan komt, of het duurzaam is, hoe je het moet bewaren en hoe lang je het kunt bewaren. ETIKETTEN VERGELIJKEN Je vindt een etiket op de verpakking van een product. Verpakkingen kunnen er erg aantrekkelijk uitzien. Aan een etiket zijn tegenwoordig veel regels verbonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op. Voeding is niet persé gezond of ongezond. Als jij alleen maar broccoli zou eten, is je voedingspatroon alles behalve gezond te noemen. En als jouw voedingspatroon in de basis gezond is, kan een stukje taart ook best een keer. Etiketten vergelijken is dan ook niet bedoeld om voeding als gezond of ongezond te bestempelen, maar om te zien welk product een betere keuze is.

NAAR WELKE PRODUCTGROEP KIJK JE

Als je producten met elkaar wilt vergelijken, vergelijk dan producten uit een zelfde categorie met elkaar. Het heeft weinig zin om kwark met havermout te vergelijken, omdat deze onder totaal verschillende productgroepen vallen. Voorbeelden van productgroepen zijn:

  • Brood en broodvervangers, zoals ontbijtgranen

  • Vlees en vleesvervangers

  • Bak- en braadproducten en broodsmeersels

  • Pasta en rijst

  • Zuivelproducten en zuivelvervangers

PER PORTIE OF PER 100 GRAM Als je een vergelijking maakt, kijk dan niet naar de portiegrootte, maar vergelijk per 100 gram of 100 milliliter. De ene portiegrootte is de andere namelijk niet. En misschien hanteer jij wel een hele andere portiegrootte dan staat aangegeven. Ook zie je vaak afbeeldingen, zoals hieronder, op een verpakking.

Dit is de referentie inname en geeft weer hoeveel één portie is in verhouding tot de dagelijkse hoeveelheid. Bij Sultana’s bijvoorbeeld wordt dit per één biscuit weergegeven, terwijl je vaak alle drie de biscuits uit een pakje eet. Daarnaast zijn de percentages gebaseerd op een gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2000 kcal. Vanaf nu kan je dit stukje tekst op een verpakking dus achterwege laten. Scheelt toch weer wat leeswerk.

HOE JE EEN BETERE KEUZE MAAKT

Nu je weet hoe je etiketten vergelijkt, zijn er nog een paar dingen waar jij op kan letten bij het maken van een betere keuze.


Op een etiket staan de ingrediënten van de ingrediëntenlijst op volgorde. Waar het meeste van in zit staat vooraan, aflopend naar waar het minst van in zit.


Als je naar de voedingswaarden kijkt, krijg je een goed beeld van hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten en zout een voedingsmiddel bevat.

Kijk dan ook naar wat voor jou belangrijk is. Zo zal een vegetariër bij het kiezen van een vleesvervanger letten op de hoeveelheid eiwitten, net als een krachtsporter die een zuivelproduct zoekt voor na de training.

Een duursporter zal bij het kiezen van een sportdrank letten op de hoeveelheid koolhydraten en iemand met een hoge bloeddruk zal juist weer op de hoeveelheid zout letten.

Als jij bijvoorbeeld wilt dat bepaalde ontbijtgranen goed verzadigen let je op de hoeveelheid vezels en dat het product zo min mogelijk toegevoegde suikers bevat.

Simpel gezegd kan je een betere keuze maken als je let op:

  • Weinig suiker

  • Weinig verzadigd vet

  • Veel voedingsvezels

  • Veel eiwit

Ook hier geldt weer dat je let op binnen welke categorie een product valt. Zo bevat een zak wokgroente weinig eiwitten en een bak magere kwark juist altijd van nature aanwezige melksuikers (lactose).

DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN LIGHT PRODUCTEN WORDEN OVERSCHAT Light producten mogen ‘light’ worden genoemd als er minimaal dertig procent minder calorieën, vet of suiker in het product zit in vergelijking met de gewone variant van het product. Het light product kan dus nog steeds calorieën, suiker of vet bevatten. Ook kan een light product bijvoorbeeld minder suiker bevatten, maar wel meer vet dan het gewone product. Hierdoor kan het light product zelfs meer calorieën bevatten dan het gewone product. Dit wil niet zeggen dat een light product nooit een goed alternatief kan zijn. Een zuivelproduct waar bijvoorbeeld 30% minder vet zit en geen suikers aan zijn toegevoegd kan zeker een betere keuze zijn. CONCLUSIE: Kijk altijd eerst goed naar het etiket en laat je niet misleiden door de verpakking. Als je wilt vergelijken, kijk dan naar producten uit eenzelfde productgroep en vergelijk hetgeen wat voor jou van belang is.

45 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page